• Μύθοι και Πραγματικότητες

ΠΕΤΡΟΣ Δ. ΤΑΠΙΝΗΣ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - Υπερτασιολόγος Επιμελητής Β' Παθολογικής 417 ΝΙΜΤΣ
Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

ΓΕΩΡΓΙΑ Δ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - Διαβητολόγος Μέλος Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

"Δεν μετρώ πίεση γιατί νιώθω καλά".

+ Font-resize - Mail Print
Monday 02 December 2013
Article_high-blood-pressure-s2-photo-of-hypertension-symptoms
  • "Δεν μετρώ πίεση γιατί νιώθω καλά". Μύθος. Η υπέρταση είναι νόσημα συστηματικό το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα. Κάθε ανθρωπος οφείλει να ελέγχει την αρτηριακή του πίεση συχνά.
  • "Μετρώ την πιεσή μου μόνο όταν νιώθω ζάλη ή κεφαλαλγία και την βρίσκω αυξημένη". Μύθος. Ό έλεγχος της αρτηριακής πίεσης  δεν πρέπει να γίνεται σε στιγμές έντονου stress. Είτε σωματικού, είτε ψυχικού.Η αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης γίνεται πάντα σε φάση ηρεμίας.
  • "Είμαι 65 ετών και η πίεση μου είναι σχεδόν πάντα στο δεκαπέντε με εννέα. Για την ηλικιά μου είναι καλά". Μύθος. Είναι αποδεδειγμένο πλέον βιβλιογραφικά ότι τα θεραπευτικά όρια της υπέρτασης δεν καθορίζονται από την ηλικία αλλά από τους προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου κάθε υπερτασικού.
  • "Είμαι υπερτασικός, μέτρησα την πιεσή μου, την βρήκα πάνω από δεκαοκτώ και πήρα υπογλώσσιο". Μύθος. Η άμεση θεραπευτική παρέμβαση για την διόρθωση της αρτηριακής πίεσης απαιτείται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις (υπερτασική κρίση), οι οποίες αξιολογούνται μόνο από τον θεράποντα ιατρό. Η αλόγιστη χρήση υπογλωσσίως διαφόρων αντιυπερτασικών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στον υπερτασικό.
  • "Όταν αθλούμαι και σιτίζομαι υγιεινά η πιεσή μου ρυθμίζεται ικανοποιητικά". Πραγματικότητα.Η συστηματική αερόβια δραστηριότητα σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • "Λαμβάνω τριπλή φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση. Όλα τα δισκία τα λαμβάνω το πρωί". Πραγματικότητα. Δεν υπάρχει λόγος κατακερματισμού της φαρμακευτικής αγωγής στη διάρκεια της ημέρας. Η φαρμακοκινητική των νέων αντυπερτασικών σκευασμάτων δίνει τη δυνατότητα εικοσιτετράωρης κάλυψης χωρίς την ανάγκη χορήγησης αυτών σε διάφορα χρονικά σημεία της ημέρας. 

  • "Είμαι υποχρεωμένος να λαμβάνω δύο και τρία σκευάσματα στη διάρκεια της ημέρας για τη ρύθμιση της αρτηριακής μου πίεσης". Μύθος. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της αμερικανικής και της ευρωπαικής εταιρείας υπέρτασης συστήνουν χορήγηση έτοιμων συνδυασμών δύο ή και τριών δραστικών ουσιών σε ένα σκεύασμα σε επιλεγμένα περιστατικά υπέρτασης.
  • "Διστάζω να λάβω αντιυπερτασική αγωγή, διότι έχω ακούσει ότι επηρεάζουν στυτική λειτουργία". Μύθος. Οι νέες κατηγορίες αντιυπερτασικών σκευασμάτων είναι απόλυτα ασφαλείς όσο αφορά στη στυτική λειτουργία ή τη διαταραχή της libido.
+ Font-resize - Mail Print